Zeka geriliği nedir?

zeka

Zeka geriliği olarak da bilinen zihinsel engel, bir kişinin beceri ve yeteneklerinin orta yaşın altında olduğu ve standart eğitim sistemi tarafından gerekli olmadığı bir durumdur. Buna zihinsel süreçlerin çeşitli nedenlerle meydana gelememesi veya kısmen meydana gelememesi denir. Zihinsel süreçler arasında; Muhakeme, dikkat, algı yönetimi, hafıza, problem çözme ve muhakeme gibi yetenekler dahildir. Bu zihinsel süreçlerde, ortalamanın altındaki ve kronolojik yaşla paralel olmayan performansa zeka geriliği denir.zeka

Genç yaşta görülen semptomları göz ardı etmemek ve mümkün olduğunca erken uygun önlemi almak önemlidir. Şu anda tanı yaklaşık 10-14 yaşlarında konulmaktadır. Bu yaşta alınan geri dönüş, erken dönemlere göre çok düşüktür. Özel eğitim ve psikososyal araştırmalar sayesinde insanlar maksimum potansiyellerine ulaşabilirler.

Zeka geriliği olan çocuklar ve kişiler; İletişim ve sosyal ilişki kurmaları, kendilerini ve sağlıklarını kontrol altında tutmaları, günlük yaşamlarını desteksiz sürdürmeleri, desteksiz olarak kendilerine bakmaları, öğrenme engelleri olmamaları ve gerçekleştirmeleri imkansızdır. sorunsuz eğitim süreçleri. Diğer insanlarla karşılaştırıldığında, arzının kıt olması daha olasıdır.

Ancak zihinsel geriliğin konudaki yetersizlik olmadığını, düşük bir IQ olduğunu unutmamalıyız. Zeka geriliği belirtileri olan çocuklar bir IQ testi ile tanımlanabilir.

Zeka geriliği IQ tablosu:

IQ 25 ve altı – çok şiddetli zeka geriliği

25-34 IQ – şiddetli zeka geriliği

35-50-55 IQ – orta derecede zeka geriliği

50-55-69 IQ – orta derecede zeka geriliği

70-79 IQ- Sınırda Zeka

80-89 IQ – donuk, düşük normal zeka

90 ve üzeri – normal, akıllı, mükemmel, parlak

Zeka geriliği ne kadar yaygındır?

Toplumda zeka geriliği prevalansı yaklaşık% 1’dir. Erkeklerde kadınlardan daha yaygındır. Düşük sosyoekonomik düzeylerde daha fazla vaka ortaya çıkar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir