Sivilce Nedir ve Neden Çıkar?

sivilce neden çıkar, sivilce nedir, sivilce çıkartan etkenler

Sık rastlanan cilt hastalıklarından birisi olan sivilce, yağ bezlerinin fazla çalışmasıyla ve yağ bezlerinin deriye açılma kanallarının tıkanmasıyla ortaya çıkan bir deri hastalığıdır. Ergenlikte cilt altında yağ miktarında artışa bağlı olarak yağ bezleri bozulur ve ciltte iltihaplı, kızarmış şişlikler oluşur. Sivilce diye adlandırdığımız bu şişlikler, en çok en çok yüz, göğüs, sırt ve omuzlara yerleşir.sivilce neden çıkar, sivilce nedir, sivilce çıkartan etkenler

Sivilceyi etkileyen faktörler arasında genetik eğilim, ağızlan alınan ilaçlar, yüze sürülen kremler ve stres yer alır. Hafif şiddetli olan sivilceler bazen siyah ya da beyaz noktalar şeklinde kendini gösterir. Büyük ve sert kistler şeklinde olan sivilceler ise ağrıya neden olurlar. Bunların dışında püstül denen iltihaplı sivilceler de sık görülen sivilce tipleri arasında yer alır.

Irk ve etnik kökeni ne olursa olsun, 12 ile 17 yaş arası insanların hemen hemen tamamına yakını sivilceden hafif ya da yoğun bir şekilde etkilenir. Sivilce, her ne kadar ergenlik döneminde ortaya çıksa da hem kadında hem de kadınla her yaşta görülebilen bir hastalıktır. Genellikle yağlı bir deriye sahip olan kişilerde ortaya çıkar. Tehlikeli bir rahatsızlık olmamasına rağmen özellikle yüz bölgesindeki sivilceler, tedavi edilmediği takdirde kişinin cildinde hayat boyu süren iz bırakmakta bu durum da fiziksel görüntünün bozulmasına yol açtığı için kişinin psikolojisini etkilemektedir. Bu yüzden bir dermatolog tarafından tedavi edilmesi gerekir.

Tedavide birçok ilaç kullanılmakla beraber, bunlar sivilcenin şiddetine göre değişir. Hafif vakalarda sürülen ilaçlar kullanılırken, daha şiddetli vakalarda sürülen ilaçların yanında ağızdan içilen birtakım ilaçlar da kullanılır.

Nasıl Oluşur?

Sivilcenin oluşumunda birçok faktör sorumludur. Cildimizin üzerinde alttaki yağ bezlerine bağlanan ufak delikler bulunur. Bu delikler kanallar yoluyla derinin altındaki yağ bezine bağlanır.Yağ bezleri isimlerini ürettikleri yağlı bir madde olan “Sebum” dan alırlar. Normal koşullar altında sebum, kıl folikülü boyunca ilerler ve cilt yüzeyine çıkar. Ancak zamanla

yağ bezinin deriye açılan kanalı, fazla yağ bezi salgısı nedeniyle tıkanır. Sivilce oluşumunun asıl nedeni de bu tıkanmadır. Yağ bezi kanalının tıkanmasıyla birlikte deride bulunan bazı bakteriler çoğalır ve iltihabi bir durum oluşturur. Dolayısıyla sivilcenin ciltteki görünümü, siyah veya beyaz noktalar şeklinde olabileceği gibi kızarık veya içi cerahatle dolu şişlikler şeklinde olabilir. Hatta daha şiddetli durumlarda sivilce, içi sert şişlikler veya kistler şeklindedir.

Sivilceye, yağ bezlerindeki sorunlar dışında, derideki bakteri sayısındaki artış ve derinin kalınlaşmasına da yol açmaktadır. Ayrıca genetik, stres, terleme, hormonlar, uygun olmayan temizleme, nemlendirme ve makyaj da sivilce oluşumunu artıran nedenler arasında sayılabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir