Sağlıklı Beslenmede Ekmeğin Önemi

ekmek

Özellikle bizim kültürümüzde ekmeğin önemi tartışılmaz bir şekilde herkes tarafından kabul edilmektedir. Ancak konu kilo kontrolü olduğunda bazı kaynaklar ekmeğin hayatımızdan tamamen çıkarılması gerektiğini savunurken, bazı kaynaklar ekmeğin diyet listelerinde yer alması gerektiğini vurgulamaktadır. Sağlıklı bir diyette ekmek yemek önemlidir çünkü ekmek ana enerji kaynaklarından biridir. Araştırmalar bunu gösteriyor; Ülkelerin tükettiği ekmek miktarı, bir ülkenin gelişmişlik düzeyi ve insanların sosyo-ekonomik durumu arasında bir ilişki vardır. Tam tahıllı ve tam tahıllı ekmekler, beslenme açısından iyi oldukları için tavsiye edilir. Bu ekmek çeşidi; Karmaşık karbonhidratlar, bitki proteini, lif ve B vitaminleri, E vitamini, mineraller, probiyotikler ve antioksidanlar içerdikleri için son derece faydalıdırlar. Ayrıca tahıllar ve tam tahıllı ekmekler yağ ve glisemik indeksi düşük olduğu için rahatlıkla tüketilebilir.ekmek

Diyette ekmek yemek;

Diyet yapanların en sık yaptığı hatalardan biri de ekmeği hayatlarından tamamen çıkarmalarıdır. Ekmeksiz diyetler, sağlığınızı düşünmeden sadece kilo vermeye odaklanan diyetlerdir ve bu sağlıksız bir yöntemdir. Sağlığınızı bozmadan kilo vermek istiyorsanız, diyetinize ekmeğe de yer vermelisiniz. Beyaz ekmeğe göre daha yüksek besin değerine sahip olduğu gösterilen tam tahıllı, çavdarlı ve tam tahıllı ekmekleri tercih etmenizde fayda var.

Yüksek taneli ekmekler için bu seçenekleri değerlendirirken; Lif oranı yüksek olduğu için uzun süre tok kalabilir, açlığı dengeleyebilir, iştahı kontrol etmede ve kan şekerini belirli bir seviyede tutmada etkilidir. Unutulmamalıdır ki tam tahıllı ekmek sadece kilo vermek isteyenler tarafından değil sağlıklı beslenmeye önem veren herkes tarafından tüketilmelidir. Etli yapısı nedeniyle uzun süre zenginliğini korurken sindirim sistemi için de son derece faydalıdır. Stresi azaltmaya ve depresyonu önlemeye de yardımcı olabilecek tahıl ekmeğine alışırsanız beyaz ekmek yemekten hoşlanmayacağınızı garanti ediyoruz. Kan kolesterol seviyelerini kontrol edebilen tahıl ekmeğinin de B12 vitamini hariç diğer tüm B vitaminlerinin ana kaynağı olduğu gösterilmiştir. Bu özelliği sayesinde tiroid problemi olan kişiler için oldukça sağlıklı bir alternatif olup, diyabet ve hipertansiyon hastaları için idealdir.

Ekmeğin besin değeri ve önemi

Gün içinde ihtiyacımız olan enerjinin neredeyse yarısı karbonhidratlardan gelir. Bu nedenle pirinç, makarna, bulgur, erişte, patates, ekmek gibi besinler sağlıklı beslenmede önemli rol oynar. Ayrıca ekmek protein, vitamin, mineral içerir ve yağ oranı düşüktür.

Tahılların dışında bulunan kepek, tiamin, niasin ve folat gibi B vitaminleri ile demir, çinko ve magnezyum mineralleri sağlığımız için faydalıdır. Ekmek üretiminde kullanılan her madde ve ağırlık, besin değerini değiştirebilir.

Ekmeğin ana maddesi olan buğday ve tahılın kalitesi bile fark yaratabilir. Ayrıca ekmeğe eklenen susam, fındık, nohut, tohum, çörek otu, süt, kepek, zeytinyağı gibi maddeler besin değeri ve kalorisinde farklılıklara neden olabilir.

Ekmek yerken dikkat edilmesi gerekenler;

Tam tahıllı ve tam tahıllı ekmeklerin seçilmesi tavsiye edilir. Bunun en besleyici ve sağlıklı seçenek olduğunu unutmayın.

Hangi tür ekmek yerseniz yiyin kontrollü tüketmelisiniz, bu kısıtlama olmadan tüketebileceğiniz anlamına gelmez.

Ailenizin diğer fertlerine ve varsa özellikle çocuklarınıza iyi bir örnek olabilmeniz için ekmek tüketimine dikkat etmeli ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarını alışkanlık haline getirmelisiniz.

Hazır ambalajlı gıdalar alıyorsanız esmer ekmeklere aldanmamalısınız. Bazı ekmek türleri, sırf bu rengi korumak için kimyasallarla desteklenebilir. Bu nedenle ekmek ambalajlarının üzerinde tam tahıllı veya tam buğday ibarelerini aramalısınız.

Ekmek tüketirken uyguladığınız diyetin daha kalıcı kilo vermenize yardımcı olacağını bilmelisiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir