Safra Kesesi İltihabı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

safra kesesi

Safra kesesi, karnın sağ tarafında, karaciğerin altında bulunan küçük, armut biçimli bir organdır. Safra kesesi, ince bağırsağa geçen safra adı verilen bir sindirim sıvısı içerir.

Safra kesesi iltihabına kolesistit denir. Tüpü safra kesesinden tıkayan safra taşları kolesistite neden olabilir. Kolesistitin diğer nedenleri arasında biliyer problemler, tümörler, ciddi hastalıklar ve bazı enfeksiyonlar bulunur.

Tedavi edilmezse safra kesesi iltihabı, rüptüre safra kesesi gibi ciddi sorunlara yol açabilir. Kolesistit için kesin tedavi genellikle safra kesesinin çıkarılmasını içerir.safra kesesi

Kolesistit riski de yaş ve kilo alımı ile artar ve bu kadınlarda erkeklerden daha sık görülür.

Safra kesesi iltihabı (kolesistit) nedir?

Safra kesesinin görevi, safra adı verilen sindirim sıvısını depolamaktır. Safra kesesi safrayı ince bağırsağa salgılar ve vücudun yağları parçalamak için safraya ihtiyacı vardır. Ancak ince bağırsağa giden yol tıkanırsa safra sıkışır ve bu da safra kesesini tahriş edebilir ve safra kesesinin iltihaplanmasına neden olabilir.

Kolesistitin en sık görülen semptomları bulantı ve kusmadır. Bu genellikle ağır veya yağlı bir yemekten sonra olur. Kolesistit, sergilediği semptomlar nedeniyle sıklıkla diğer sağlık sorunlarıyla karıştırılır. Ancak midenizde, sırtınızda veya sağ kürek kemiğinizin altında ağrınız varsa safra kesesi iltihabından şüphelenilmelidir.

Tedavi edilmezse çok tehlikeli hale gelebilir ve uzun vadeli sonuçları olabilir. En yaygın tedavi şekli safra kesesinin çıkarılmasıdır.

Safra kesesi iltihabının nedenleri nelerdir?

Safra kesesi taşlarının ve ardından safra kesesinin iltihaplanmasının en yaygın nedeni, safra kesesindeki taşların veya topakların ince bağırsağa giden yolu tıkamasıdır. Bu en yaygın neden olsa da, tek neden bu değildir. Aşağıdaki durumlar safra kesesi iltihabına neden olabilir:

Safra taşları: Çoğu durumda kolesistit, safra kesesinde partikül madde oluşumundan kaynaklanır. Safra kesesi taşları safra kesesinden çıktığında safranın geçtiği tüpü tıkayabilirler. Bu da safra birikimine ve iltihaplanmaya neden olur.

Şişlik: Ortaya çıkan bir şişlik, safra kesesinden doğru safra akışını engelleyerek kolesistite neden olabilir.

Safra kanalı tıkanıklığı: Safra kanallarının bükülmesi veya hasar görmesi kolesistite yol açabilir.

Enfeksiyon: AIDS ve bazı viral enfeksiyonlar safra kesesi iltihabına neden olabilir.

Kan damarı sorunları: Çok ciddi bir hastalık kan damarlarına zarar verebilir ve safra kesesine giden kan akışını keserek kolesistite yol açabilir.

Kolesistit aniden ortaya çıkabilir ve akut kolesistit olarak adlandırılır. Uzun süreli hastalığa kronik kolesistit denir.

Safra kesesi iltihabının komplikasyonları

Safra kesesinde safra birikir ve kolesistite neden olursa, safra enfekte olur.

Tedavi edilmezse kolesistit safra kesesi dokusunun ölümüne yol açabilir. Bu, safra kesesinin yırtılmasına veya safra kesesinin yırtılmasına neden olabilir. Yaşlılar, tedavi arayanlar ve şeker hastaları arasında en sık görülen komplikasyondur.

Rüptüre bir safra kesesi, safra kesesinin şişmesinden, enfeksiyondan veya doku ölümünden kaynaklanabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir