Reflüye Sebep Olan Durumlar

justify

Sigara içmenin etkisi

Sigara içenler üzerinde yapılan çeşitli çalışmaların sonuçları, sigara içenlerde gastroözofageal reflü insidansının sigara içmeyenlere göre daha yüksek olduğunu açıkça göstermiştir. Bunun kesin nedenleri ve mekanizmaları bilinmemekle birlikte, bazı kanıtlar nedensel bir ilişki olduğunu göstermektedir. Bunlardan biri sigara içenlerde tükürük salgısının azalmasıdır. Tükürük salgısı, en önemli doğal antireflü mekanizmalarından biridir ve fizyolojik olarak oluşan asit reflü sırasında yemek borusuna geri salınan asidin nötralize edilmesinde çok önemli bir rol oynar. Tükürüğün yapıcı etkisi doğal olarak artar. Diğer bir mekanizma da sigara dumanının toksik maddelerinin yemek borusu mukozasına doğrudan zarar vermesidir. Sigara içilirken alınan dumanın ve zehirli gazların zararlı etkileri hem yemek borusu hem de mide mukozası üzerinde gösterilmiştir.justify

Yaşam tarzı riskleri

Fiziksel durum, tıbbi nedenler ve ilaçların yanı sıra, belirli alışkanlıklar ve davranışlar reflü riskini artırabilir ve hastalığın gelişmesine neden olabilir. Yüksek yağlı yiyecekler yemek, yedikten hemen sonra veya yedikten iki saat sonra uzanmak, çok miktarda kafein veya gazlı (gazlı, karbonatlı vb.) İçecekler içmek bu davranışın başlıca örnekleridir. Ayrıca alt yemek borusu kaslarının gevşemesine neden olan besinlerin (nane, çikolata, domates, soğan, sarımsak, her türlü baharat) tüketimi yemek yedikten sonraki dönemde rahatlıkla ağrıya neden olabilmektedir. Büyük öğünler / öğünler de reflü riskini artıran faktörler arasındadır.

Diğer sebepler

Tabii ki, insanları gastroözofageal reflü hastalığı için riske atan başka tıbbi nedenler de var. Bu hastalıkların bazıları sindirim sistemi (örneğin Zollinger-Ellison sendromu, iltihaplı bağırsak hastalığı) ile ilişkilidir, diğerleri örneğin romatolojik (örneğin skleroderma) veya endokrinolojik (örneğin diyabet) kökenlidir. Çeşitli nedenlerle kullanılan ilaçlar da gastroözofageal reflü hastalığı riski taşır. Çeşitli kalp rahatsızlıkları, hipertansiyon veya romatizmal rahatsızlıklar için kullanılan ilaçlar yemek borusunun alt ucundaki kas yapılarının işleyişini olumsuz etkileyerek reflü oluşturabilir veya mevcut reflü semptomlarını kötüleştirebilir. Bu nedenle, reflüden muzdaripseniz veya reflü semptomlarınız olduğundan şüpheleniyorsanız, sağlık uzmanınıza durumunuz hakkında bilgi vermeniz çok önemlidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir