Gebelikte Yanlış Beslenmeye Dikkat

gebelik

Yetersiz beslenme doğurganlığı etkiler mi?

Aşırı zayıflık, beyinden gonadotropin salgılayan hormonlar (GnRH) ve folikül uyarıcı hormon (FSH) ve lüteinizan hormonun (LH) salınımına müdahale ederek yumurtlamayı engeller. Endometrium adı verilen rahim, döllenmiş bir yumurtayı implante edecek şekilde adapte edilemez. Aşırı zayıflık erkeklerde sperm disfonksiyonuna ve sperm sayısının düşmesine neden olur.gebelik

Hamilelikte Ne Kadar Kilo Almalısınız?

Hamilelik öncesi dönemde kişinin ideal kilosuna bağlı olarak 9-14 kg artış normal kabul edilir. Hamilelikte kilo kontrolü için öncelikle düzenli ve dengeli bir yemek planı seçilmeli, aylık düzenli gebelik takibi sırasında bebeğin gelişimi ve annenin kilo alımı birlikte değerlendirilmelidir.

Kısırlığı azaltacak herhangi bir ürün var mı

Vitamin yönünden zengin taze sebze ve meyveler diyetin önemli bir parçası olmalıdır. Tüm besin gruplarından vücudun ihtiyacını karşılayan oranlar almak yeterlidir.

Kadınlarda yağ gebeliği etkiler mi?

Aşırı yağ dokusu, insülin hormonunun seviyesini yükseltir ve yumurtalık hormonlarının salgılanmasını etkileyerek gebe kalmayı zorlaştırır. Hamilelik durumunda bu, gebelik diyabeti ve gebelik hipertansiyonu gibi sorunlara neden olabilir. Gestasyonel diyabet durumunda, büyük çocuk sahibi olma, polihidramnios, erken doğum, gecikmiş akciğer olgunlaşması, erken doğum ve kalp anormallikleri riski artar.

Obezitenin üreme komplikasyonları

Obezite, kadınlarda ve erkeklerde üreme hormonlarının normal salınımını bozarak yumurta ve sperm üretimini olumsuz etkiler. Diyabete yatkın yeni şeker hastalarında obezite hem hamilelikte hem de hamilelikte ciddi sorunlara neden olmaktadır.

Kısırlık için sağlıklı beslenmenin ilkeleri nelerdir?

Vücudun devam eden fonksiyonları için sağlıklı bir diyet gereklidir. Proteinler, karbonhidratlar, yağlar, vitaminler, mineraller ve liflerden oluşan dengeli bir diyet tercih edilmelidir. Bu besinler sebzeler, meyveler, süt ürünleri, balık, et, kuruyemiş ve tahıllardan elde edilebilir. Bu besin gruplarının belirli bir miktarının günlük alımı; Aşırı yağlı ve aşırı tatlı gıdalardan uzak durduğumuz ve günlük faaliyetlerimizde ideale yakın kilomuzu koruduğumuz için hem üreme sağlığımızı hem de tüm hayatımızı etkileyecek sağlıklı yaşam tarzları sürdürüyoruz.

Yeterli ve dengeli beslenme nedir?

Beslenme programı kişinin ihtiyaçlarına göre seçilmelidir. İhtiyaç yaşa, cinsiyete, aktivite durumuna göre belirlenir. Bu nedenle ağır fiziksel işler yapan bir erkeğin, günlük rutinini yapan bir ev hanımının veya aktif spor yapan genç bir kadının kalori ve beslenme gereksinimleri uyuşmamaktadır. Diyet seçerken tüm bu faktörlerin göz önünde bulundurulması gerektiğinde bir beslenme uzmanı yardımıyla bir beslenme programı hazırlamak gerekebilir. Özellikle fazla kilolu veya zayıf olanlar ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları isteyenler için deneyimli bir diyetisyenin yardımına ihtiyaç duyulabilir.

Ebeveyn olmak isteyenler nasıl beslenir?

Sadece çocuk sahibi olmak isteyenler değil, aynı zamanda sağlıklı bir yaşam tarzı düşünen herkes, vücut ağırlığının, yaşlarına göre ayarlanmış BKİ’ye karşılık gelen ideal ağırlık aralığında olduğundan emin olmalıdır. Bunu yapmak için daha aktif bir yaşam tarzı seçmeli, ana besin gruplarından yeterli ve dengeli beslenmelisiniz. Önerilen diyet, şeker ve yağlı yiyeceklerin nadiren tüketildiği, hayvansal proteinlerin ve süt ürünlerinin taze sebze, meyve ve tahıllardan oluşan gıda gruplarına göre daha bol olduğu dengeli bir diyettir.

Tüketildiğinde hamilelik olasılığını artıran vitaminler var mı?

Elbette henüz kanıtlanmış vitamin yok. E vitamininin sperm işlevi üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğuna inanılıyor. Demir eksikliğinin düşük, erken doğum ve düşük doğum ağırlıklı bebek riskini artırdığı bilinmektedir. Bu nedenle hamilelik öncesi dönemden itibaren demir eksikliği olanların onarılması önerilir. Hamile kadınların alabileceği multivitaminler yeterli desteği sağlar. Ek olarak, aşırı demir alımının dezavantajları vardır. Bir B vitamini olan folik asit, nöral tüp kusurları olarak bilinen doğum kusurlarının önlenmesinde etkilidir. Bebek sahibi olmak isteyen çiftler hamilelik öncesi ve ilk 3 ay kullanıldıklarında bu tür doğum kusurlarının önlenmesine yardımcı olur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir