B12 Vitamini Eksikliği

Vücutta B12 vitamini seviyeleri çok düşük olduğunda ortaya çıkan bir duruma B12 eksikliği denir. Bu durum geri dönüşü olmayan nörolojik sorunlara yol açabilir. İnsan vücudu dört yıl boyunca yeterli miktarda B12 vitamini depolayabilir ve fazla, istenmeyen kısımlarını idrarla atabilir.

B12 vitamini, hayvan etlerinde doğal olarak bulunur ve B12 eksikliği semptomları sağlıklı bir diyetle kolayca önlenebilir. Ancak çeşitli nedenlerle et tüketmeyen kişiler ek B12 vitamini takviyesi alabilirler. Bu vitamin endüstriyel ölçekte ancak bakteriyel fermantasyon sentezi yoluyla elde edilebilir.

B12 Vitamini nedir?

B12 Vitamini, DNA sentezindeki rolü ve vücuttaki yağ asitleri ve amino asitlerin kullanımı nedeniyle vücuttaki hemen hemen her hücrenin ihtiyaç duyduğu suda çözünür bir B vitamini türüdür.

Sinir sistemi sağlığı, beyin fonksiyonu ve kırmızı kan hücresi üretimi için önemlidir. Kobalamin, B12 vitamininin başka bir adıdır. B12 Vitamini, yapıdaki en büyük ve en karmaşık vitamindir.

Vitaminler, genellikle vücut tarafından hiç üretilmeyen veya olumsuz sağlık etkilerini veya hastalığı önlemek için yeterli miktarlarda üretilemeyen temel besin maddeleridir. Bu nedenle vücuda vitaminlerin doğru beslenme ve vitamin takviyeleri ile sağlanması sadece tıbbi ihtiyaç durumunda gereklidir.

B12 vitamininin faydaları nelerdir?

B12 vitamini, beynin ve sinir sisteminin normal çalışması için gereklidir. Kırmızı kan hücrelerinin oluşumunda da önemli rol oynar. DNA’nın yaratılmasına ve düzenlenmesine yardımcı olur.

Vücuttaki hemen hemen her hücrenin metabolizması, yağ asidi sentezinde ve enerji üretiminde rol oynayan B12 vitaminine bağlıdır. B12 vitamini, insan vücudunun depolanan enerjiyi serbest bırakarak folik asidi emmesine yardımcı olur.

İnsan vücudu neredeyse her dakika sürekli olarak milyonlarca kırmızı kan hücresi üretir. Bu hücrelerin çoğalması için B12 vitamini gereklidir. B12 vitamini seviyeleri çok düşükse kırmızı kan hücresi üretimi azalır. Kırmızı kan hücrelerinin sayısı azalırsa kansızlığa neden olur.

Araştırma sonucunda 14 yaşın üzerindeki kişilerin günde 2.4 mikrogram (mikrogram) B12 vitamini tüketmeleri önerilmektedir. Hamile kadınlarda bu miktar 2.6 mikrogram iken emziren kadınlarda bu miktar 2.8 mikrograma çıkmaktadır. Aşırı B12 vitamini alımının toksik veya zararlı olduğu gösterilmemiştir. Ancak vitamin takviyesine başlamadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

B12 Vitamini nedir?

Birçok besin kaynağından B12 vitamini alabilirsiniz. B12 vitamini birçok hayvan etinde bulunur. Bitkilerde bulunmadığından vegan diyet uygulayan kişiler diyetlerine dikkat etmelidir.

Hayvansal ürünleri tüketmeyen kişiler, B12 eksikliğinden kaynaklanan zayıflamış bağışıklık sistemi, unutkanlık gibi hafıza sorunları ve anemi gibi durumlar için takviyeden yararlanabilir.

En Fazla B12 Vitamini İçeren Yiyecekler:

Et

Süt

Yumurta

Peynir gibi hayvansal ürünler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir